Home / Nieuws / Stijgende gasprijzen

Stijgende gasprijzen

Je kon er de afgelopen tijd niet omheen in de media: de gasprijs is in 2021 flink gestegen. Of, hoeveel en wanneer jij wat gaat merken van de torenhoge prijzen, hangt met name af van het soort energiecontract dat je hebt en van de isolatie van jouw woning.

Het energiecontract

Huurders met een energiecontract tegen een vast tarief voor één of meerdere jaren merken niets van de stijgende gasprijzen. Zij betalen gewoon het tarief dat ze met de leverancier hebben afgesproken.

Wie een variabel contract heeft, kan in januari een prijsverhoging verwachten. Dat geldt ook voor huurders van wie het één of meerjarige contract bijna afloopt, of die vergeten zijn te verlengen en zo automatisch bij variabel terechtkomen. Er zijn enkele leveranciers die de prijsverhoging al wat naar voren halen. En een enkele energiemaatschappij wil de contracten met klanten zelfs eenzijdig openbreken.

Voor de complexen met centrale warmtevoorzieningen* maakte Woongoed Zeist vorig jaar de overstap naar Eneco. We sloten een energiecontract af voor vier jaar met vaste tarieven. Dit betekent dat bewoners van deze complexen voorlopig niets merken van de stijgende gasprijzen. Mits je niet fors meer energie verbruikt uiteraard. Goed om te weten: door een strenge winter en omdat iedereen vanwege de beperkende coronamaatregelen meer thuis was, zien we al wel een stijging van het warmteverbruik. Ons advies: laat jouw voorschot warmtekosten aanpassen. Zo voorkom je dat je achteraf in één keer veel moet bijbetalen.

Goede muur- en dakisolatie maken het grootste verschil

Ook vloerisolatie (bij begane grond) en dubbel glas zijn onmisbaar voor wie energiezuinig wil leven. Deze en meer energetische verbeteringen nemen we waar mogelijk mee als we onze woningen en complexen renoveren. Bij monumenten kan dit echter niet altijd. De planning voor de renovaties komt zorgvuldig tot stand. Stap voor stap zorgen we ervoor dat al onze woningen goed geïsoleerd worden. We kunnen echter niet alles tegelijk verduurzamen. En dus is het goed en belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen.

Houd de energierekening zo laag mogelijk met deze tips

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het op je energierekening!

Vier tips lichten we graag uitgebreider toe:

1. Kijk naar de thermostaat (voor je de voordeur dichttrekt)
De belangrijkste tip van allemaal: vergeet de thermostaat niet. Gas besparen is meer dan isoleren, het hangt ook af van hoe hoog je stookt. Is er overdag niemand thuis? Dan is een paar standjes lager wel zo slim. En zet de thermostaat een half uur tot een uur voordat je gaat slapen alvast lager. Ben je een vergeetachtig type? Hang je auto-, fiets- en/of huissleutel naast de thermostaat. Dan wordt slimmer stoken misschien onderdeel van je vaste vertrekroutine.

2. Ramen open, maar niet te lang:
Goede gewoonte: ’s ochtends even de ramen openzetten. Maar dan haal je ook de koudste lucht naar binnen. In de winter is het dus beter om dat later op de dag te doen. Dat kan wel 8 graden schelen. En vergeet vooral niet om de ramen weer dicht te doen. Een huis is na 15 minuten goed doorgewaaid. Met een vergeten open raam of achterdeur blijft je verwarming de hele dag hard werken.

Belangrijk om te weten: alleen de ramen korte tijd open zetten is niet genoeg. Om jouw huis goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Zo ga je het ontstaan van schimmels tegen.

3. Gordijnen dicht – én weer open (profiteer van elke zonnestraal)
Je kunt je voordeel doen met het weerbericht. Gaat het hard vriezen? Gordijnen sluiten maakt een verschil voor de zwakste plek in je muren: de ramen. Maar vergeet niet de gordijnen overdag weer open te doen. Vooral de ramen op het zuiden werken als een broeikas. Ook de zwakke winterzon kan zo een paar graden gratis warmte in je huis brengen.

4. Richt je huis slimmer in
Misschien sta je er niet bij stil, maar het is zinvol om grote meubels, zoals de bank, niet direct tegen je radiator te plaatsen. Schuif die meubels iets naar voren of beter nog: zet ze in een andere hoek. Gordijnen die voor je verwarming hangen, houden ook de warmte tegen waar je verwarming juist zo hard voor werkt. Korte gordijnen tot net boven de verwarming, zijn bijvoorbeeld een beter idee.

Compensatie energierekening door de overheid

Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om je per 1 januari te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Ze gaan de energiebelasting-korting verhogen en de belastingtarieven voor elektriciteit verlagen. Op de website van de overheid lees je hier meer over.

Activiteiten in Zeist

Kijk op de website van Mijn Groene Huis voor activiteiten en tips.

Waarom zijn de energieprijzen zo gestegen?

  • Door een vrij koud voorjaar waren de gasbergingen vrij leeg. Deze zijn in de zomer door de hogere prijzen veel minder dan normaal gevuld.
  • Schepen met vloeibaar gas varen meer naar Azië, waar ze bereid zijn meer te betalen.
  • Het einde van de coronabeperkingen betekent meer vraag naar energie.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers.
  • Het sluiten van kolencentrales en kerncentrales door Europa heen (en de flink hogere CO2-prijs) betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Afgelopen zomer waaide het minder dan normaal, waardoor er minder windenergie is opgewekt.

Meer tips

*Uitgezonderd de Montessoriflat. Dit contract loopt via de Vereniging van Eigenaren en vervalt aan het einde van dit jaar.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar top