Home / Nieuws / Stijgende energieprijzen

Stijgende energieprijzen

Je kan er niet omheen in de media: de energieprijzen stijgen explosief. Of, hoeveel en wanneer jij wat gaat merken van de torenhoge prijzen, hangt met name af van het soort energiecontract dat je hebt en van de isolatie van jouw woning. Onze Klantenservice én onze installateurs krijgen veel telefoontjes van huurders die zich zorgen maken. Dat is begrijpelijk. En daarom delen we onze aanpak en tips.

Goede muur- en dakisolatie maken het grootste verschil

Ook vloerisolatie (bij begane grond) en dubbel glas zijn onmisbaar voor wie energiezuinig wil leven. Deze en meer energetische verbeteringen nemen we waar mogelijk mee als we onze woningen en complexen renoveren. Bij monumenten kan dit echter niet altijd. De planning voor de renovaties komt zorgvuldig tot stand. Stap voor stap zorgen we ervoor dat al onze woningen goed geïsoleerd worden. We kunnen echter niet alles tegelijk verduurzamen. En dus is het goed en belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen.

Jouw energiecontract

De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier. Vooral huishoudens met een variabel energiecontract of waarvan het contract afloopt krijgen te maken met de steeds hoger wordende energieprijzen. De kans dat huurders daardoor bij de eindafrekening moeten bijbetalen is groot. Zuiniger met energie omgaan is dus extra belangrijk. Want bij gelijk verbruik stijgen de energiekosten. Daarom adviseren we huurders het voorschot bij de energieleverancier te verhogen. Dit om onaangename verrassingen bij de eindafrekening te voorkomen.

Het onderhoud van jouw cv-ketel

Onze installateurs komen 1x per twee jaar langs om jouw cv-ketel goed en zorgvuldig na te kijken. Dit helpt om storingen en dure reparaties te voorkomen, en zorgt dat jouw ketel langer mee gaat en zo efficiënt mogelijk blijft werken. 

Naast het onderhoud door een specialist zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel in topconditie te houden:

  • Ontluchten van radiatoren en cv-ketel.
    Als je radiatoren lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Deze zijn slecht voor je ketel en energieverbruik. Om je cv-ketel goed te laten werken is het verstandig om regelmatig de radiatoren te ontluchten.
  • Controleren waterdruk cv-ketel
    De juiste waterdruk is belangrijk om het water door de verwarming te kunnen rondpompen. Is het koud in je woning en wordt het water niet warm? Dan kan het zijn dat de waterdruk van je cv-ketel te laag is. Deze moet tussen de 1,8 en 2 bar zijn. Is de waterdruk lager, dan is het verstandig je ketel bij te vullen.

Bekijk hier een filmpje waarin we uitleggen hoe je je CV ketel bijvult en de radiator ontlucht.

Houd de energierekening zo laag mogelijk met deze tips

Je kunt als huurder veel geld besparen én tegelijkertijd een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu. Hieronder staat een poster met 24 tips. Je kunt deze tips eenvoudig en snel invoeren. En alles bij elkaar scheelt het heel wat op je energierekening!

Per tip vind je een indicatie van de besparing. De werkelijke besparing is afhankelijk van jouw huishouden en situatie.

24 tips op te besparen op jouw energierekening deel 1
24 tips op te besparen op jouw energierekening deel 2

Vergelijk jouw verbruik

Bovenstaande tips helpen om jouw verbruik zo laag mogelijk te houden. Vergelijk je gebruik eens met je verbruik van vorige week of vorig jaar. Dat kan heel makkelijk in de app van jouw energieleverancier. Maar ook als je de meterstanden genoteerd hebt of door jaarafrekeningen naast elkaar te leggen. Zo zie je of je goed bezig bent.

Stijgt jouw gasverbruik of elektriciteitsverbruik en weet je niet waardoor dat komt? Met het stappenplan van ConsuWijzer kun je nagaan waar het mogelijk aan ligt.

Elektrisch koken

Een aantal huurders heeft al een aansluiting om elektrisch te koken, maar kookt nog op gas. Door elektrisch te koken, kun je je gasverbruik verminderen. Het gasfornuis moeten dan vervangen worden door een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. En je hebt misschien ook nieuwe pannen nodig.

Woongoed Zeist brengt bij alle woningen in projecten een perilex aansluiting aan. Dit is een aansluiting waarmee de elektrische kookplaat wordt aangesloten. We kunnen dat niet overal tegelijk doen. Wil je dit zelf (laten) doen? Vraag dan via een formulier op onze website toestemming aan voor deze Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV).

Zonnepanelen

We plaatsen zonnepanelen per buurt. Hierdoor moeten sommige huurders lang wachten. Wij geven geen toestemming voor het zelf (laten) plaatsen van zonnepanelen via een ZAV. We gaan onderzoeken of we het plaatsen van zonnepanelen via een woningverbetering kunnen laten lopen. Vanwege het tekort aan installateurs en lange levertijden van de panelen is dit echter niet iets voor de korte termijn.

Huishoudens met een laag inkomen krijgen energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een bedrag van €1.300* van de regering. Dat belastingvrije bedrag staat bekend als de ‘eenmalige energietoeslag’.
* De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van € 800 naar € 1.300.   

Namens gemeente Zeist betaalt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) het bedrag automatisch uit aan de inwoners die bekend zijn bij de RSD en er recht op hebben. Er zijn ook mensen die recht hebben op dit bedrag en die niet bij de RSD bekend zijn. Je kunt dit eenmalige bedrag nog tot en met 30 november aanvragen. Lees meer…

Advies en ondersteuning 
Kom je door de stijgende energieprijzen financieel in de problemen? Je kunt voor advies en ondersteuning terecht bij de afdeling Schuldhulpverlening van de RSD. Bel naar (030) 692 95 00 of mail naar schuldhulp@rsdkrh.nl. Zij staan iedere werkdag tussen 8.00 – 17.00 uur voor je klaar.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar top