Samen voor een veilige buurt

Een huis waar je je prettig voelt en een veilige woonomgeving: dat willen we allemaal. En daar maken we ons samen sterk voor. Bij onveilige situaties kunt u het beste de politie bellen. En ziet u iets vreemds? Dan horen wij dat graag, melden kan altijd anoniem.

Samen waakzaam

Een huis heb je natuurlijk niet zomaar omgetoverd in een hennepkwekerij. Daar gaat een hoop gesjouw met apparatuur, aarde en ander materiaal aan vooraf. Dat valt vaak op volgens de Politie.

“Zie je dat er grote hoeveelheden materialen ergens naar binnen worden gebracht? Ruik je een rare lucht of hoor je gebrom? Lijkt een woning helemaal niet bewoond te worden? Meld dat dan. Misschien is er helemaal niets aan de hand, maar meld liever een keer teveel dan te weinig. Waarom wij er zo bovenop zitten? Dat is simpel; we willen hennepkwekerijen nóg sneller oprollen. Domweg omdat ze criminaliteit en gevaar opleveren. Je moet er niet aan denken dat er lekkage optreedt of – nog erger – brand uitbreekt.”

Hennepkweken? Doe het niet!

Een snelle manier om geld te verdienen, denken sommigen. Maar niets is minder waar. Hennepkwekerijen gaan altijd gepaard met criminaliteit en leveren – door geklungel met elektriciteit – onveilige situaties op. En tel daar de schade in de woning en overlast nog eens bij op.

Woningcorporaties, gemeente en politie hebben een convenant gesloten waarin is afgesproken om elkaar bij een (vermoedelijke) hennepkwekerij te informeren.

Bij de ontdekking van een hennepkwekerij treden woningcorporaties hard op. Ook Woongoed Zeist. De schade verhalen wij op de huurder en de huurovereenkomst ontbinden we. En de huurder komt op een ‘zwarte lijst’ en daarom niet meer zo 1,2,3 aan een andere huurwoning.

Tegen de lamp lopen

Vroeg of laat worden hennepkwekerijen ontdekt. Dat komt omdat de opsporingstechnieken steeds beter worden en de samenwerking tussen partijen als politie, woningcorporaties en energiebedrijven goed geregeld is.

De Politie Zeist heeft zelfs speciale medewerkers ‘verdovende middelen’ in dienst. Zij houden zich bezig met alles wat met verdovende middelen te maken heeft en dus ook met de opsporing en aanpak van hennepkwekerijen.

Brand en ontploffingsgevaar

Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei worden lampen met een hoog wattage gebruikt. Deze lampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat een hoog energieverbruik opvalt en veel geld kost, wordt de stroom meestal illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Daardoor is de kans op brand en ontploffing groot!

Geen goed voorbeeld voor de kinderen

Het hebben van een hennepkwekerij betekent dat men (met veel risico’s) snel en veel geld verdient zonder daarvoor een baan of normaal bedrijf te hebben . Het ondermijnt het normale functioneren van de samenleving en is en slecht voorbeeld voor kinderen. Ook hun toekomst heeft er onder te lijden. 

Vermoedt u een hennepkwekerij? Altijd melden!

Een hennepkwekerij is gevaarlijk en geeft vaak overlast. Dat wilt u niet in uw buurt. Vermoedt u dat er ergens een kwekerij is? Wees verstandig en ga er niet zelf op af. Achter hennepkwekerijen zitten vaak criminelen die niet terugdeinzen voor geweld. Denk aan uw eigen veiligheid en neem contact op met de politie en vraag naar uw wijkagent.

Vindt u het lastig om de politie te bellen? Dan kunt u ook contact opnemen met Woongoed Zeist. Vraagt u in dit geval naar de wijkconsulent van uw wijk. Wij gaan uiteraard discreet om met uw informatie en u blijft anoniem. U kunt uw melding ook doen via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer: 0800-7000. Voor meer informatie kijk op: meldmisdaadanoniem.nl.

Politie en corporaties onderzoeken de melding gezamenlijk, zodat een mogelijke kwekerij snel opgerold wordt.

Contactgegevens Politie

Geen spoed wel politie: 0900 88 44
Bij direct gevaar: 112