Home / Nieuws / Proef gerichte woningtoewijzing in Vollenhove

Proef gerichte woningtoewijzing in Vollenhove

Woningbouwcorporatie Woongoed Zeist en gemeente Zeist starten in november 2021 met een proef om in Vollenhove nieuwe bewoners aan te trekken die iets extra’s voor hun buren en de buurt doen. Met het project ‘Gerichte woningtoewijzing’ worden kandidaten op basis van hun motivatie voor een woning in de L-flat geselecteerd. De woningcorporatie en de gemeente hopen op deze manier dat er een goede balans ontstaat tussen kwetsbare bewoners en bewoners met wat meer ‘draagkracht’.

Wethouder Marcel Fluitman: “Het is goed dat er in Vollenhove meer mensen komen wonen die iets extra’s willen doen, samen met en voor de buren en de buurt. Zij leveren daarmee een positieve bijdrage aan de betrokkenheid en versterking van de buurt. Dit is fijn voor iedereen en daar zijn we blij mee.”

Goede buur

Normaliter krijgt de woningzoekende met de langste inschrijftijd als eerste een woning toegewezen. Gerichte toewijzing in Vollenhove betekent dat de woning wordt toegewezen op basis van motivatie. Hieruit moet blijken welke bijdrage de woningzoekende wil leveren aan versterking van de buurt. Belangstellenden kunnen bij hun reactie via WoningNet aangeven op welke manier zij een ‘goede buur’ kunnen zijn. Wat willen ze voor hun buren gaan doen? Welke ervaringen hebben ze al met (vrijwilligers)werk op dit gebied? Wat zijn hun kwaliteiten? Samen met MeanderOmnium en HuurdersPlatform Seyst selecteert Woongoed Zeist de kandidaten. Het gaat om 25% van de woningen die vrij komen, met een maximum van 20 woningen per jaar.

Tijdelijke verhuur voor actieve bewoners

Woongoed Zeist heeft al ervaring met huurders die iets extra’s voor hun buren en de buurt doen. Tijdens de renovatie van de L-flat wordt een aantal leegstaande woningen in deze flat tijdelijk verhuurd in samenwerking met Ad Hoc. Ad Hoc selecteert nieuwe (tijdelijke) bewoners voor de L-flat op binding met Zeist én motivatie om iets te betekenen voor (de bewoners van) Vollenhove.

Gerda Hullegien, manager Wijken bij Woongoed Zeist: “De samenwerking met Ad Hoc laat zien dat veel mensen bereid zijn om zich in te zetten voor samen fijn wonen. Zo is onder andere een aantal tijdelijke bewoners actief in de Groengroep Vollenhove. Zij zetten zich in voor een groener en opgeruimder Vollenhove. Anderen drinken koffie met bewoners die hier behoefte aan hebben. Of zij helpen bewoners waarbij de renovatie van start gaat met het verzetten van meubels. Mogelijkheden en kansen te over! Het is fijn en mooi als bewoners elkaar helpen. Want je thuis voelen doe je niet alleen in je eigen huis, maar ook in je buurt.”

Duur en evaluatie

De proef met gerichte woningtoewijzing is een project van ‘Vollenhove Vooruit’, een grootschalige buurtaanpak om in de komende jaren Vollenhove met tal van activiteiten en projecten een boost te geven. Met als doel dat Vollenhove een buurt is waar iedereen plezierig woont en bewoners zich met elkaar en hun buurt verbonden voelen. De proef duurt twee jaar. Na deze twee jaar wordt het project geëvalueerd en bepaald of er mee door wordt gegaan en zo ja, in welke vorm. 

© Studio Niessen
Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar top