Home / Over ons / Organisatie / Duurzaamheid / Van het gas af

Van het gas af

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Deze overgang noemen we de energietransitie. De plannen zijn dat uiterlijk in 2050 alle woningen CO2-neutraal en gasvrij zijn

Gemeenten onderzoeken duurzame alternatieven voor aardgas. Daarna gaan zij wijk voor wijk aan de slag met de energietransitie. De wijkplannen worden onder andere samen met woningcorporaties, netbeheerders en bewoners gemaakt. Dit is een project van vele jaren. Het kan dus even duren, voordat jouw woning aan de beurt is.

Projectmatige aanpak

Woongoed Zeist neemt het aardgasvrij ready maken van woningen mee in de projectmatige aanpak van woningcomplexen. Dat is efficiënter en goedkoper. Aardgasvrij ready betekent dat we de woningen in projecten worden aangepast op verwarming via een warmtenet of bijvoorbeeld een warmtepomp. Aanpassingen aan de woningen zijn dan meestal extra isolatie, ventilatie, elektrisch koken en zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wat betekent het voor mij dat mijn woning van het aardgas af gaat?
De manier waarop je huis wordt verwarmd, verandert als je van het aardgas af gaat. Huizen zullen worden aangesloten worden op een warmtenet. Of overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. Jouw woning moet hierop worden aangepast. Bijvoorbeeld de isolatie, ventilatie en de installaties. Je gaat dan bovendien elektrisch koken.

Wanneer gaat mijn wijk van het aardgas af?
Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het aardgasnet afgesloten worden. Dit proces zal meerdere jaren duren. Als de gemeente in jouw wijk van start gaat met het ontwikkelen van plannen, word je daarover vanzelf geïnformeerd.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Zeist.

Wanneer wordt mijn woning verduurzaamd?
Woongoed Zeist werkt ernaar toe dat in 2050 al haar woningen CO2-neutraal zijn. Dat bekent ook dat de woningen van het aardgas af gaan. Bij renovaties zetten wij vaak al stappen om woningen energetisch te verbeteren en te verduurzamen. Wanneer jouw woning volledig CO2-neutraal wordt gemaakt, hangt mede af van het energietransitieplan van jouw wijk.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Zeist.

Ik wil iets doen aan de duurzaamheid van mijn woning, wat kan ik doen?
Informeer bij Woongoed Zeist of er al concrete plannen zijn om jouw woning aan te pakken. Is jouw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wil je niet wachten? Vraag met het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming bij ons aan. Daarbij geldt een aantal voorwaarden. Zo geven wij geen toestemming voor isolatiemaatregelen. Wel kun je tegen een huurverhoging HR++ glas laten plaatsen. De kosten zijn voor eigen rekening. Bij vertrek is er een vergoeding mogelijk.

Ik wil gasloos gaan koken, wat kan ik doen?
Vraag met het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming bij ons aan om elektrisch te gaan koken. Daarbij geldt een aantal voorwaarden. De kosten zijn voor eigen rekening.

Tip: laat een elektricien al voor de aankoop van een elektrisch fornuis beoordelen wat nodig is om de apparatuur in gebruik te kunnen nemen.

Kan mijn groepenkast verzwaard worden?
Je kan via het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming vragen om jouw groepenkast aan te passen. Daarbij geldt een aantal voorwaarden, zoals dat je een erkend installateur inschakelt. De kosten zijn voor eigen rekening. Bij vertrek is er een vergoeding mogelijk.

Ik wil van mijn gasaansluiting af, hoe doe ik dat?
Vraag met het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming bij ons aan. De netbeheerder kan – na onze goedkeuring – de gasaansluiting verwijderen. Weghalen van de gasaansluiting is permanent. Bij een verhuizing hoef je deze niet terug aan te brengen.

Let op: gebruik je nog wel gas voor bijvoorbeeld jouw verwarming of warm water? Dan geven we geen toestemming.

Ik wil zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen betekent een flinke investering. Lang niet iedereen kan die investering doen. Daarom biedt Woongoed Zeist de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dan profiteer je meteen van zonnestroom, zonder de investering ineens. We bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren wijk voor wijk aan. Dat houdt het voor onze installateur Wocozon behapbaar. Woon je in een eengezinswoning met een geschikt dak? Vormt schaduw geen belemmering? En is jouw wijk aan de beurt? Dan ontvang je een brief met meer informatie en een persoonlijk aanbod.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven