Home / Over ons / Organisatie / Duurzaamheid / Samen besparen / Wat je van de overheid kunt verwachten

Wat je van de overheid kunt verwachten

Op Prinsjesdag vertelde het kabinet dat de energierekeningen omlaag gaan. Goed nieuws dus! Ook komt er andere steun, nu alles zoveel duurder wordt. Benieuwd wat dit voor jou betekent? We zetten hieronder alles nogmaals op een rijtje.

Prijsplafond

Je hoort er vast veel over. Maar wat is het eigenlijk? Het prijsplafond betekent dat er een maximaal tarief komt voor energie. Dit tarief geldt tot een bepaald verbruik. De overheid gaat uit van een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer? Dan betaal je daarvoor wel de hogere prijs van dat moment. Het plafond gaat in op 1 januari 2023 en loopt door tot het einde van dat jaar.

Wat betekent het prijsplafond voor jou?
Er geldt een prijsplafond van € 1,45 per m3 gas tot een jaargebruik van 1.200 m3 gas. Voor elektriciteit gaat het om € 0,40 per kWh tot een jaargebruik van 2.900 kWh. Voor het verbruik daarboven betaal je de dan geldende marktprijs. Wil je precies weten hoeveel je verbruikt en hoeveel je betaalt boven het prijsplafond? Kijk dan op de website of in de app van je energieleverancier. 

De korting op je energierekening wordt automatisch verrekend. Energieleveranciers verrekenen de korting met het maandelijkse termijnbedrag. 

Collectief verwarmingssysteem en prijsplafond 
Op dit moment is er nog geen prijsplafond voor energie voor huurders met een collectief verwarmingssysteem. Bijvoorbeeld voor huurders met een centrale verwarming voor het hele gebouw en niet per woning. Het plan van de overheid is wel dat het prijsplafond voor energie ook gaat gelden voor collectieve verwarmingssystemen. De overheid werkt nog aan een oplossing.

Compensatie hoge energieprijzen in november en december 2022

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december een kleinverbruikaansluiting heeft voor elektriciteit, krijgt die maand € 190,- korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Hoe en wanneer het geld wordt uitgekeerd, verschilt per energiemaatschappij.

Energietoeslag in 2022 en 2023

De energietoeslag van ongeveer € 1.300 wordt in 2023 opnieuw uitgekeerd. 

Huishoudens met een laag inkomen krijgen een bedrag van €1.300* van de regering. Dat belastingvrije bedrag staat bekend als de ‘eenmalige energietoeslag’.
* De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van € 800 naar € 1.300.   

Namens gemeente Zeist betaalt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) de energietoeslag uit. Ontvang je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Verdien je minder dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand? Dan kun je dit eenmalige bedrag nog tot en met 30 november aanvragen. Lees meer…

Tijdelijk Noodfonds Energie

Om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door de gestegen prijzen, hebben energieleveranciers en maatschappelijke organisaties een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht. Huishoudens die van een bepaald minimum moeten rondkomen, kunnen een beroep doen op dit noodfonds. Meer informatie lees je op de website van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. 

Huurverlaging voor de laagste inkomens

De huren van sociale huurwoningen gaan vanaf juli 2023 met gemiddeld € 57,- per maand omlaag voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Verhoging huurtoeslag

De huurtoeslag gaat in 2023 met ongeveer € 17,- per maand omhoog.

Verhoging minimumloon

Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met ruim 10% omhoog. Ook de gekoppelde uitkeringen (zoals de bijstand en de AOW) stijgen hierdoor.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven