Home / Over ons / Organisatie / Duurzaamheid

Duurzaamheid

Als dé sociale huisvester in Zeist staat betaalbaar wonen in fijne buurten bij Woongoed Zeist met stip op één. We zorgen voor betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Duurzaamheid is een pijler in ons beleid, maar altijd in relatie met betaalbaarheid.

We willen voldoende betaalbare huurwoningen in Zeist beschikbaar houden. Woonlasten worden voor een groot deel bepaald door gas-, energie- en waterverbruik. Als je het verbruik omlaag kunt brengen, dan merken de bewoners dat direct in hun portemonnee. Daarnaast is het beter voor het milieu. Voor ons belangrijke redenen om te investeren in duurzaamheid.

Onze ambitie

We willen de energierekening van onze huurders verlagen, de energievraag beperken en zorgen voor comfortabele woningen. Door verschillende ingrepen hebben onze woningen in 2021 gemiddeld label B, in 2030 gemiddeld label A en zijn onze woningen CO2-neutraal in 2050.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Duurzaamheid-1.jpg

Wanneer wel of geen energiezuinige maatregelen

Nieuwbouw is altijd energiezuinig, maar hoe zit het eigenlijk met bestaande bouw? Of het nou gaat om zonnepanelen, isolatie of een extra zuinige cv ketel: er is een investering voor nodig. We wegen altijd af of die investering voldoende besparing oplevert. Natuurlijk levert het meer op om een onzuinige woning te isoleren dan om een woning die al een energielabel C heeft uit te rusten met net iets dikker isolatieglas. Dat kan dus betekenen dat we bepaalde maatregelen niet uitvoeren, of alleen tegen huurverhoging. En met energiezuinige maatregelen sluiten we meestal aan bij bestaand onderhoud. Dus als er toch al wordt geschilderd, aan het dak wordt gewerkt of nieuwe cv ketels worden geïnstalleerd. Dat scheelt overlast en geld.

Zonnepanelen huren

De aanschaf van zonnepanelen betekent een flinke investering. Lang niet iedereen kan die investering doen. Daarom biedt Woongoed Zeist de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dan profiteer je meteen van zonnestroom, zonder de investering ineens. We bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren wijk voor wijk aan. Dat houdt het voor onze installateur Wocozon behapbaar. Woon je in een eengezinswoning met een geschikt dak? Vormt schaduw geen belemmering? En is jouw wijk aan de beurt? Dan ontvang je een brief met meer informatie en een persoonlijk aanbod.

Alle buurten en wijken in 2050 aardgasvrij

Landelijk is bepaald dat alle buurten in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Alle gemeenten hebben van de rijksoverheid de opdracht gekregen om hier een plan voor te maken. De Transitievisie Warmte beschrijft hoe alle gebouwen, buurten en bedrijventerreinen in gemeente Zeist voor 2050 duurzaam verwarmd kunnen worden. Onderbouwd wordt welke warmtevoorzieningen als alternatieven voor aardgas in 2050 in de verschillende buurten en bedrijventerreinen voor de hand liggen. Ook geeft de Transitievisie Warmte globaal inzicht in wanneer er verkenningen en studies gestart worden om buurten aardgasvrij te maken.

Uitvoeringsplan per buurt
Voor elke buurt maakt de gemeente een buurtuitvoeringsplan waarin komt te staan hoe die buurt verwarmd gaat worden. Dus: wat komt er in de plaats voor aardgas. Voor enkele buurten wordt dat plan al vóór 2030 gemaakt, en voor de andere wijken zal dat daarna gebeuren. Die plannen worden in alle gevallen opgesteld na goed overleg met alle belanghebbenden in een wijk. Zodra er duidelijkheid is over het uitvoeringsplan bij jou in de buurt, laten wij dat weten.

Lees meer op de website van de gemeente Zeist.

Complexen en straten waar wij al actie ondernemen

  • De meeste oude flats in Kerckebosch hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw. De eerste flat aan de Prinses Margrietlaan, Zwaluwnest, blijft staan en wordt grondig gerenoveerd. Dit is een pilot project. Het complex wordt bijna energieneutraal door duurzame maatregelen waaronder zonnepanelen, nieuwe kozijnen en gevels. In elke woning wordt een warmtepomp geplaatst. Zie ook:
    https://www.woongoedzeist.nl/steiger-maakt-plaats-voor-compleet-vernieuwd-appartementengebouw/
    https://www.woongoedzeist.nl/feestelijke-start-werkzaamheden-flat-11-kerckebosch/
  • In Austerlitz zijn de 25 nieuwe appartementen in het Hart van Austerlitz helemaal gasvrij. Het gebouw is in de zomer van 2020 opgeleverd. Om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien, heeft elk appartement een warmtepomp. Er wordt elektrisch gekookt en elke woning is aangesloten op een aantal zonnepanelen.
  • De 80 nieuwe sociale huurwoningen in de gebouwen Berkenveste en Dennenveste in Kerckebosch hebben een volledig elektrische energiehuishouding (zonder warmtepomp).
  • Aan de Pastoor Cohustraat hebben we begin 2020 zes nul-op-de-meter eengezinswoningen opgeleverd. Een nul-op-de-meter woning is een woning waarin gedurende een jaar tijd gemiddeld net zoveel energie wordt geproduceerd (door zon) als wordt verbruikt (voor verwarming, warm tapwater en apparaten). Hierdoor zijn deze woningen heel energiezuinig.
  • Aan de A.C. Kerkhofflaan hebben we in 2019 acht nul-op-de-meter eengezinswoningen opgeleverd.
Renovatie Zwaluwnest, Kerckebosch Zeist
Hart van Austerlitz
Berkenveste en Dennenveste, Kerckebosch Zeist
Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven