Home / Nieuws / Ontmoeting centraal in Week tegen Eenzaamheid

Ontmoeting centraal in Week tegen Eenzaamheid

In heel Nederland wordt van 28 september tot en met 4 oktober de Week tegen Eenzaamheid gehouden. Deze week staat in het teken van bewustwording en het stimuleren van ontmoetingen.

Eenzaamheid kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, en heeft aantoonbare gevolgen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Gemeente Zeist roept daarom op tot actie en biedt diverse mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en sociale contacten aan te halen.

Wethouder Laura Hoogstraten benadrukt dat de Week tegen Eenzaamheid vooral draait om ontmoeting: “Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Het kan soms een drempel zijn om eropuit te gaan en anderen te ontmoeten. Daarom zijn de activiteiten tijdens deze week zo waardevol. Met de activiteiten, zoals buurttafels, creatieve middagen, of gezamenlijk soep eten, kom je onder de mensen.”

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober zijn er tal van activiteiten in Zeist om ontmoeting en verbinding te stimuleren. Het volledige programma is te vinden op www.zorg4zeist.nl/eenzaamheid.

Reizende Tentoonstelling

In Zeist wordt gedurende de komende maanden een reizende tentoonstelling gehouden met portretten en verhalen over eenzaamheid. Deze portretten laten zien dat eenzaamheid in verschillende vormen voorkomt en mensen van alle leeftijden kan treffen. De tentoonstelling begint in de Week tegen Eenzaamheid in het gemeentehuis, en zal later dit jaar te zien zijn op diverse locaties, waaronder zwembad Dijnselburg, kunstenhuis Idea, het Torenlaantheater en de wijkservicepunten van MeanderOmnium.

Signaalpunt tegen Eenzaamheid

Voel je je eenzaam of maak je je zorgen over iemand anders? Bij het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Zeist kun je hulp vragen of ondersteuning inschakelen. Een zorgprofessional van MeanderOmnium zal contact opnemen. Eenzaamheid kun je melden via www.zeist.nl/eenzaamheid of telefonisch via (030) 694 04 14. Je kunt ook persoonlijk contact opnemen en jouw bezorgdheid delen.

Samen tegen Eenzaamheid

De gemeente Zeist heeft zich in 2019 aangesloten bij het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit programma richt zich op het eerder signaleren en bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid werken samen binnen dit programma om eenzaamheid terug te dringen. Praktische tips om eenzaamheid tegen te gaan vind je ook op op https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/hulp-bij-eenzaamheid.

Activiteiten Week tegen Eenzaamheid gemeente Zeist

Bron: gemeente Zeist, ministerie VWS / www.eentegeneenzaamheid.nl

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven