Zelf klussen

Wij geven je graag de mogelijkheid om jouw woning naar eigen inzicht en smaak in te richten om fijner te wonen. Je mag veel zaken in je woning zelf veranderen. Soms moet je Woongroen wel eerst om toestemming vragen.

Toestemming vragen

Behangen of tapijt leggen kan natuurlijk zonder toestemming. Wil je iets veranderen wat je niet makkelijk in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen? Of wil je iets veranderen aan de constructie van de woning? Dan moet je altijd eerst toestemming vragen. Bijvoorbeeld als je een muur wil weghalen of een dakkapel wil plaatsen. Dit geldt ook voor het leggen van harde vloeren in de woning zoals bijvoorbeeld of laminaat, parket, plavuizen of tegels. Dit kan namelijk voor veel geluidsoverlast zorgen.

Vraag ons bij twijfel altijd om advies. Of maak een afspraak om je plannen door te spreken.


Aanvraag doen

Voorwaarden

Een klus aan je woning die je zelf uitvoert, noemen we een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Voor een ZAV heb je toestemming nodig van Woongroen. Aan die toestemming zijn algemene voorwaarden verbonden.

Na ontvangst van het ZAV-formulier beoordelen wij jouw gewenste verandering. Je hoort binnen 3 weken van ons.

Let op:
In woningen met een bouwjaar van voor 1994 is mogelijk asbest aanwezig. Bijvoorbeeld in zeil of vloerbedekking. Asbest is niet schadelijk zolang je dit niet zelf verwijdert of beschadigt. Houd hier rekening mee bij herstelwerkzaamheden.
Lees verder


Wat mag niet (meer)

Voor sommige veranderingen geeft Woongroen geen toestemming (meer). Dit betreft onder andere:

  • Open haard of houtkachel

  • Schotelantenne

Let op:
Wijzigingen aan de buitenkant van de woning zijn praktisch nooit toegestaan. Overleg daarom eerst met ons, voordat je een voorziening aan de buitenkant aanbrengt.


Onderhoud en vervanging

De basisregel voor reparaties en onderhoud is: wat je zelf verandert, onderhoud je ook zelf. Maar soms zijn er ook veranderingen die de vorige huurder heeft gemaakt.

Als de vorige huurder iets in de woning heeft veranderd, legt Woongroen in het huurcontract de afspraken over onderhoud en reparaties vast.

  • Heb je een ZAV overgenomen van de vorige huurder? Bijvoorbeeld een ligbad of plavuizen. Dan moet je deze verandering zelf onderhouden en verwijderen bij vertrek (of ter overname aanbieden aan de volgende huurder).

  • Is de verandering van de vorige huurder overgenomen door Woongroen? Dan onderhoud en vervangt Woongroen de verandering. Bijvoorbeeld een dakkapel. Als er iets vervangen moet worden, kan het zijn dat Woongroen een luxer onderdeel vervangt voor een standaardonderdeel. We plaatsen dan bijvoorbeeld een standaard keukenblok terug.


Vergoeding bij vertrek

Wanneer Woongroen vooraf goedkeuring heeft verleend aan de ZAV én er is een vergoeding overeengekomen, dan wordt bij je vertrek beoordeeld of de vergoeding wordt uitgekeerd en welk bedrag.

    Medische aanpassingen (Wmo)

    In sommige gevallen is het nodig dat de woning wordt aangepast om medische redenen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze aanpassingen kun je aanvragen bij de gemeente.

    Meer informatie over de Wmo vind je op de website van de gemeente Zeist.