Home / Ik huur / Reparaties en onderhoud / Zelf klussen en tips / Vochtproblemen voorkomen

Vochtproblemen voorkomen

Goed ventileren voorkomt vochtproblemen en zorgt voor een gezond klimaat in huis. Vroeger, toen woningen nog niet zo goed geïsoleerd en kierdicht waren, ging dat vanzelf. In moderne, kierdichte woningen, zorg je zelf voor ventilatie. Hoe je dat doet, hangt af van het ventilatiesysteem in jouw woning. Hier leest je daar alles over.

Het belang van ventileren en verwarmen.

Luchten

Naast ventileren is het verstandig om het huis elke dag ook even goed te luchten. Luchten doe je door een raam een kwartiertje helemaal open te zetten, nadat je de verwarming laag heeft gezet. Zet daarbij de ramen aan twee kanten van het huis tegenover elkaar open. Vooral in het voor- en najaar, als het buiten vochtig is, maar u de verwarming nog niet veel aan hebt, is luchten heel belangrijk. En natuurlijk ook als u heeft geverfd, of als je een feestje heeft gehad.

Wat te doen bij vochtproblemen?

Als je last heeft van vochtproblemen in huis, ventileer het betreffende vertrek tijdelijk extra en zet de verwarming aan. Zo trekt het vocht het snelste weg. Dit is soms nodig in vertrekken waar veel vocht wordt geproduceerd en/of weinig wordt gestookt, zoals toilet, badkamer, keuken of slaapkamers.

Er is wel verschil tussen tijdelijk (te) veel vocht in huis en langdurige vochtproblemen. Je krijgt soms tijdelijk te veel vocht in huis bij het koken, of binnen was ophangen, waardoor u beslagen ramen krijgt. Hardnekkige en langdurige vochtproblemen worden onder andere zichtbaar in schimmelplekken. Beslagen ramen zullen na een kwartiertje luchten of extra ventileren verdwenen zijn. Bij ernstigere vochtproblemen moeten na enkele dagen extra stoken en ventileren de grootste problemen verdwenen zijn. Is dat niet het geval, neem dan contact op met Woongoed Zeist.

Ventileren is belangrijk

Ventileren is goed is voor uw gezondheid en uw energierekening. Maar ventileren is ook belangrijk voor het behoud van jouw woning. Zoals hierboven staat, krijg je schimmelplekken in huis bij slecht ventileren. Maar ook het schilderwerk in uw woning kan worden aangetast.

Hoe wordt jouw woning geventileerd?

In de woningen van Woongoed Zeist zitten verschillende ventilatiesystemen. Hieronder staan ze allemaal beschreven. Bij de sleuteloverdracht hoor je op welke manier jouw woning wordt geventileerd.

Mechanische ventilatie

Als jouw woning is voorzien van een mechanische ventilator, betekent dit dat via de ventilatieroosters verse lucht jouw woning binnenkomt en vervuilde en vochtige lucht mechanisch uit jouw woning wordt afgezogen.

Deze ventilator staat op de zolder van het huis of bij de CV ketel. Ook zijn er luchtkanalen op aangesloten, die lucht afzuigen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via afzuigventielen. Hoeveel lucht de luchtkanalen afzuigen, kun je regelen met een schakelaar in de keuken. De afzuigventielen zijn zo afgesteld dat ze precies de goede hoeveelheid lucht afzuigen. Die hoeveelheid is afhankelijk van de ruimte. Zo zuigt het ventiel in het toilet minder lucht af dan het ventiel in de keuken.

Waarschuwing
De ventilator voert de vochtige en vervuilde lucht af via het dak. De ventilator moet voortdurend werken. Met andere woorden: trek nooit de stekker er uit! Maak het apparaat ook niet open. Je kunt een elektrische schok krijgen!

Geen afzuigkap met motor
Plaats nooit een afzuigkap met motor. Hiermee verstoort u de balans van het mechanisch ventilatiesysteem. Wij adviseren om een motorloze- of een recirculatiekap te plaatsen.

Ventilatieadvies

 • Ben je overdag thuis, zet de ventilator dan in de middelste stand;
 • Als er overdag niemand thuis is, ‘s nacht, of als u op vakantie gaat, zet u de ventilator in de laagste stand;
 • Als je gaat koken, douchen, verven, als er veel was te drogen hangt, of als er veel visite is, kun je de ventilator tijdelijk in de hoogste stand zetten;
 • Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor verwijder je (bijna) alle vocht en kookdampen.

Maak de afzuigventielen regelmatig schoon
Je maakt de ventielen schoon met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel. Als ze erg vuil zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of het plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat je ze op de juiste stand teruggeplaatst en dat je ze niet verwisselt! De instelling mag je absoluut niet wijzigen. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet je deze regelmatig uitwassen in een sopje met wat afwasmiddel.

TIP: Het is handig om de ventielen te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat je elk ventiel op de juiste plek terugplaatst.

Hoe maak je het rooster schoon?

 1. Aan de binnenkant zit een kap met luchtgaatjes (geperforeerde kap) vast geklikt. Trek de kap van het rooster af.
 2. Maak de kap schoon met veger of stofzuiger.
 3. Neem het rooster af met een natte doek en droog het rooster af.
 4. Druk tot slot het rooster weer voorzichtig op zijn plaats.

Warmteterugwin-systeem

Een warmteterugwin-systeem (WTW) is een apparaat dat zorgt voor balansventilatie met warmteterugwinning. Balansventilatie wil zeggen dat er evenveel lucht uit huis wordt afgevoerd als wordt toegevoerd. Dat zorgt voor een behaaglijke woning en altijd frisse lucht in huis. Welke temperatuur het buiten ook is. Je hoeft voor goede ventilatie het raam dus niet meer open te zetten, maar dat mag wel.

Video over het gebruik en onderhoud van het warmteterugwin-syssteem

Hoe werkt het?
Warmteterugwinning betekent dat de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt, voor minimaal 90 procent gebruikt wordt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Deze warmte zou anders verloren gaan. Dat betekent een flinke energiebesparing.

Via ventielen in het toilet, de keuken en badkamer wordt de afgezogen lucht langs een warmte wisselaar geleid waarin de warme lucht die uit de woning wordt weggezogen de vers aangezogen buitenlucht verwarmt. Deze verwarmde frisse lucht wordt op minimaal één (de woonkamer) en soms meer plaatsen de woning ingeblazen. Dat hangt af van de grootte van jouw woning. Je kunt de kracht van de afzuiging zelf regelen met een schakelaar in de keuken. Soms krijg je daar ook een afstandsbediening bij. Dat hangt af van de WTW installatie in jouw woning.

Geen afzuigkap met motor
Plaats nooit een afzuigkap met motor. Hiermee verstoor je de balans van de WTW installatie. Wij adviseren om een motorloze of een recirculatiekap te plaatsen.

Ventilatieadvies

 • Zet de WTW installatie nooit uit! Dit kan namelijk leiden tot schimmel in je huis.
 • Ben je overdag thuis? Zet de ventilator dan in de middelste stand.
 • Als je gaat koken, douchen, verven, als er veel was te drogen hangt, of als er veel visite is, zet je de ventilator tijdelijk in de hoogste stand.
 • Laat na het douchen of koken de ventilator nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor verwijder je (bijna) alle vocht en kookdampen.
 • Zet de ventilator als er overdag niemand thuis is, ‘s nacht, of als je op vakantie gaat in de laagste stand.
 • Laat tijdens het stookseizoen de ramen dicht. Voor het ventleren is het niet nodig en je verbruikt onnodig veel energie omdat de koude buitenlucht niet verwarmd wordt via de WTW. Wij raden je wel aan om één keer per dag het huis goed te luchten.

Maak de afzuigventielen regelmatig schoon
Zuig de ventielen en de filters regelmatig uit met een stofzuiger. Maak ze nooit schoon met een natte doek. Ook de filters niet. Mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën wordt aangeraden de filters vaker te reinigen en te vervangen. Bijvoorbeeld 1x per maand uitzuigen en eens in de twee maanden de filters vervangen. Filters zijn verkrijgbaar via Handyman of www.wtw-filters.nl.

Onderhoud door Woongoed Zeist
Wij vervangen 1x per jaar de filters en geven je één extra set om zelf na een half jaar de filters te vervangen. Eens in de drie jaar wordt de hele installatie nagekeken en schoongemaakt.

Wat moet je doen als de WTW installatie niet goed werkt

 • Controleer of de stekker er goed in zit.
 • Zijn de filters verstopt of vervuild? Maak ze dan schoon of vervang ze.
 • Bel ons als het probleem aanhoudt.

Veel voorkomende vragen over ventileren

Verwarmen en ventileren, gaat dat wel samen?
Ja, verstandig ventileren kan zelfs energie besparen. Een droge woning is namelijk sneller warm dan een vochtige woning.

Ik wil de spleten onder of roosters in de binnendeuren dichtmaken, kan dat?
Nee, die spleten en roosters zijn juist aangebracht omdat deze de lucht in elke kamer verversen. Dus geen matten of tochtprofielen voor de spleten aanbrengen en roosters niet afplakken!

Als het buiten vochtig en koud is, is het dan beter dat ik niet ventileer?
Nee, ventileren moet altijd, óók als het buiten koud en vochtig is, zoals in de herfst vaak het geval is. Koude buitenlucht is meestal minder vochtig dan de lucht in jouw woning. Ventileren vermindert dus altijd de hoeveelheid vocht in huis.

In de badkamer blijft het lang vochtig, wat kan ik er aan doen?
Door na het douchen te luchten of de ventilatie tijdelijk in de hoogste stand te zetten, voer je de waterdamp snel af. Water van de wanden en vloer kun je bijvoorbeeld met een trekker verwijderen. Ook als je de badkamer voldoende verwarmt, zal het vocht sneller verdwijnen.

Schimmels in de badkamer voorkomen.

Het afzuigsysteem maakt hinderlijk geluid, is daar wat aan te doen?
Als het geluid van het afzuigventiel komt, kijk dan of het ventiel wel op de juiste stand staat en niet teveel lucht afzuigt. Staat het afzuigventiel goed afgesteld of is het geluid afkomstig van de ventilator, bel dan de storingsdienst of Woongoed Zeist.

Verlies je door de gebalanceerde ventilatie niet veel warmte?
Nee. Er gaat wel wat warmte verloren, maar dit is nodig om te zorgen dat de lucht in huis gezond blijft en dat er geen vochtproblemen optreden.

Hoe kan ik zien of de afzuigventielen goed werken?
Zet de schakelaar op de hoogste stand. Neem een klein stukje toiletpapier en houd dit tegen een afzuigventiel. Wanneer het papiertje blijft hangen, werkt de afzuiging goed.

Meer informatie

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven