Jouw woning is voorzien van dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit minimaal twee glasplaten die op afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Zo krijg je een geïsoleerde ruimte tussen de glasplaten. Dubbel glas wordt gebruikt in ramen van gebouwen en huizen voor een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie. Hier lees je alles over het onderhoud van jouw ramen.
Hoe maak je de ramen schoon?
Als je de ramen gaat zemen en er zit zand op of er is sprake van opwaaiend zand dan moet je de ramen voorzichtig schoonmaken om krassen te voorkomen. Zo pak je dat aan:
- De ramen goed nat maken door afspuiten;
- Dan afwissen met een schone trekker die je steeds opnieuw schoonmaakt. Let op ieder zandkorreltje veroorzaakt een kras;
- Vervolgens opnieuw afspuiten.
Het gebruik van spons en zeem raden wij af als er zand op de ramen zit.
Zit er geen zand op het raam dan kun je het raam gewoon met spons en zeem en een beetje huishoudazijn of afwasmiddel schoonmaken.
Zo voorkom je een thermische breuk
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Hoe voorkom je een thermische breuk?
Een thermische breuk is geen productfout, maar het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas. Je kunt de kans op thermische breuken flink verkleinen door:
- Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op minimaal 5 cm van het glas op te hangen;
- Verwarmingselementen niet te dicht bij het raam te plaatsen;
- Het glas niet te beschilderen of beplakken met plakfolie;
- Geen grote voorwerpen plaatsen aan de binnenkant, dicht achter of tegen de ramen;
- Niet iets doen wat tot een temperatuurverschil in de beglazing leidt. Bijvoorbeeld een koude waterstraal richten op een door de zon verwarmd raam.
Wat moet je doen bij glasschade?
Ben je lid van het Glasfonds van Woongoed Zeist? Bel bij glasschade rechtstreeks met Samenwerking Glasverzekering via telefoonnummer: (0800) 022 61 00. Je kunt de schade ook online melden.
Als je geen lid bent, bel je met een schadebedrijf van jouw eigen keuze. Het vervangen van kapotte ramen is dan voor jouw eigen rekening.
Lid worden van het Glasfonds? Klik hier voor meer informatie.