Elektra in je woning

In jouw woning zit een elektrische installatie die je van stroom voorziet. Een gecertificeerd installateur heeft de installatie aangelegd en deze is goedgekeurd door het nutsbedrijf. Hier vind je praktische informatie over de elektra in jouw woning.

In de meterkast

In de meterkast vind je de meter, die het stroomverbruik meet. Ook vind je daar de groepenkast met de hoofdschakelaar, automatische zekeringen van de diverse groepen en de aardlekschakelaars. In de meterkast hangt een kaart waarop staat welke zekering bij welke groep (ruimtes in huis) hoort.

TIP: controleer of de kaart klopt! Bij werkzaamheden aan de elektra moet je altijd de stroom uitschakelen. Controleer voor je veiligheid of de juiste groep is uitgeschakeld.

De transformator voor de deurbel zit in de meterkast. Hierop zit (meestal) een schakelaar waarmee je de deurbel uit kan zetten.

Aansluitpunten elektra

Naast de gebruikelijke en zichtbare lichtpunten en stopcontacten vind je in nieuwbouwwoningen meestal de volgende aansluitpunten in de keuken:

  • een onbedraad aansluitpunt voor een elektrisch of inductie kookplaat;
  • een onbedraad aansluitpunt voor een close-in-boiler. Deze zit achter het achterwandje in het gootsteenkastje;
  • een onbedraad aansluitpunt voor een vaatwasser.

Onbedraad wil zeggen dat er door het aansluitpunt een draad getrokken kan worden. Er loopt dus al een ‘loze leiding’. In oudere woningen kunnen deze aansluitpunten ontbreken.

Loze leidingen

Loze leidingen komen vanuit de meterkast. De inspectiedraden in de verschillende loze leidingen zorgen er voordat de leidingen niet verstopt zitten. Ze zijn niet bedoeld om kabels of draden mee te trekken. Dit moet je op de gebruikelijke wijze met een trekveer (laten) doen. Als je toch de inspectiedraad gebruikt om draden te trekken, bestaat de kans dat de draad breekt en zo een verstopping in de leiding veroorzaakt.

Berging in de tuin?

De elektra aansluitingen in de berging krijgen stroom vanuit de woning. Hiervoor ligt in de tuin een ondergrondse elektrakabel. Houd daar rekening mee als je diep graaft of spit in de tuin.

Wat moet je doen bij storingen?

Bij storing door stroomverlies (bijvoorbeeld kortsluiting) schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit. Ga dan als volgt te werk om de stroom weer in te schakelen:

  • schakel de door de aardlekschakelaar beveiligde groep uit;
  • schakel de aardlekschakelaar weer in;
  • haal van alle apparaten in deze groep de stekker uit het stopcontact; schakel de groep weer in.

Schakel de aardlekschakelaar dan weer uit, dan zit er en fout in de installatie en moet een erkend installateur de storing verhelpen. Bel dan met onze Klantenservice via het telefoonnummer (030) 693 66 00 of meldt je reparatieverzoek online.

Blijft de aardlekschakelaar gewoon ingeschakeld dan kun je de storing opsporen door de apparaten één voor één weer in te schakelen. Bij het inschakelen van het apparaat dat de storing veroorzaakt, zal de aardlekschakelaar weer uitschakelen. Dit apparaat moet je niet meer gebruiken of laten repareren.

Bij kortsluiting moet je zelf de stop(pen) vervangen.

Controleer regelmatig de aardlekschakelaar

Om er zeker van te zijn dat de aardlekschakelaar het goed doet, is het verstandig om deze tenminste eenmaal in de drie maanden te testen door op het testknopje te drukken. Bij een goede werking zal de aardlekschakelaar uitschakelen.

Vervolgens kun je weer normaal inschakelen. Schakelt de aardlekschakelaar niet uit, bel dan de Woongoed Zeist. Bij kortsluiting en/of overbelasting zal een automatische zekering de betreffende groep uitschakelen. Dit kun je op dezelfde manier controleren.

Elektriciteit besparen: de belangrijkste tips op een rij

  • Wis je dat de tv, computer, Wii en andere apparaten ook inde stand-by stand stroom verbruiken? Door ze helemaal uit te zetten bespaar je energie en het vermindert het brandgevaar.
  • Gebruik de droger zo min mogelijk. Als je de helft van de was ophangt, bespaar je 5 tot 20 euro per maand.
  • Ledlampen verbruiken minder energie dan gloei- en halogeenlampen. De energiebesparing kan oplopen tot 10 euro per ledlamp per jaar.
  • Ontdooi regelmatig jouw vriezer. Een vriezer met flinke ijsafzetting verbruikt bijna twee keer zoveel stroom. Ook is het belangrijk dat de rubbers van de deur goed afsluiten.
  • Wis je dat opladers van bijvoorbeeld een mobieltje, tandenborstel of videocamera, ook stroom gebruiken als de batterij al vol is of het apparaat helemaal niet aan de oplader vast zit? Haal de opladers dus uit stopcontact als jouw apparaat is opgeladen.
Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven