Over asbest
Asbest is slijtvast, brandwerend, goed isolerend en betaalbaar. Het leek een ideaal bouwmateriaal en werd dan ook veel gebruikt in woningen, schuren en gebouwen. Asbest wordt gewonnen in asbestmijnen en bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezeltjes, dat zijn de boosdoeners; als ze vrijkomen, kunnen ze kanker veroorzaken. In 1993 is het gebruik van asbest in de bouw helemaal verboden. Voor die tijd werd asbest vaak gebruikt als bouwmateriaal. Daarom kan asbest nog voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen die zijn gebouwd tussen 1945 en 1993.

Er zijn verschillende soorten asbest, met verschillende technische benamingen, die ook op verschillende manieren zijn gebruikt. Al die soorten kun je onderbrengen in twee hoofdsoorten:

Hechtgebonden asbest: de asbestvezels zijn stevig verankerd in een basismateriaal (bijvoorbeeld een golfplaat van asbestcement op een schuurtje), er komen niet ‘zomaar’ vezels vrij.

Losgebonden asbest: de asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal en kunnen dus makkelijk losraken (bijvoorbeeld spuitasbest en brandwerende beplating).


Het meeste asbest is ongevaarlijk, zolang je het met rust laat
Losgekomen asbestvezels kunnen longkanker veroorzaken als deze vezels zijn ingeademd. De ziekte ontstaat meestal pas tientallen jaren later. Hoe vaker en langer iemand aan asbestvezels is blootgesteld, hoe groter de kans op ziekte is. Bij eenmalige blootstelling is de kans op een asbest gerelateerde ziekte erg klein.


Niet schuren, boren of zagen in asbest
Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk, mits het materiaal niet beschadigd is. De vezels zitten goed verankerd in het materiaal en laten niet ‘zomaar’ los. Als hechtgebonden asbest beschadigd is of bewerkt wordt, kunnen er wel gevaarlijke vezels vrij komen. Schuren, boren of zagen is dus gevaarlijk en niet toegestaan!

Bij het verwijderen van asbest kan het beschadigen. Daarom worden er dan – uit voorzorg – hele strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De overheid ziet er op toe dat die strenge regels worden nageleefd. Zelf asbest verwijderen is niet toegestaan.


Periodieke controle
Wanneer asbest deel uitmaakt van de constructie en in goede conditie verkeert, dan bestaat er geen gevaar en laat Woongroen het asbest zitten. Periodiek wordt de kwaliteit van dit materiaal getoetst. Losse delen en beschadigd asbesthoudend materiaal worden altijd op een veilige manier verwijderd. Je hoeft je geen zorgen te maken: jouw huis is veilig!


Hoe herken je asbest?
In alle woningen die voor 1994 gebouwd zijn, kan bij de bouw asbesthoudend materiaal zijn gebruikt. Uiteraard hoeft dat niet. Soms is asbest zichtbaar, bijvoorbeeld in een vensterbank, of als plaatmateriaal. Maar asbest kan ook ‘onzichtbaar’ zijn verwerkt, bijvoorbeeld in een muur of in het dak. Iedereen kent de asbesthoudende golfplaten op garages en schuren. Maar als leek is het vaak moeilijk om ander asbesthoudend materiaal te herkennen. De aanwezigheid van asbest kan worden vastgesteld door deskundigen. En soms is materiaalonderzoek in een laboratorium nodig.

Ga je klussen? Vraag dan eerst aan Woongroen of dat geen gevaar oplevert. Wij weten waar in jouw woning asbest verwerkt is.


Waar kun je asbest tegenkomen?

  • Op plaatsen waar goede isolatie belangrijk is, bijvoorbeeld in het dakbeschot, rond cv-ketels en in schoorstenen. Meestal gaat het hier om hechtgebonden asbest.

  • Op plekken die lijden onder weersinvloeden. Bijvoorbeeld gevels en daken van schuren en garages. Dit is meestal hechtgebonden asbest.

  • Als brandwerend (plaat)materiaal, bijvoorbeeld in meterkasten, rond schoorstenen en cv-ketels. Hier gaat het vaak om losgebonden asbest.

  • In sommige soorten vinyltegels (geproduceerd voor 1984).

  • In sommige huishoudelijke apparaten (geproduceerd tot de jaren 80) die warmte uitstralen, bijvoorbeeld een föhn, broodrooster en (gas)kachel.


Twijfel je over materialen bij jou in huis? Neem contact met ons op. Doe dat zeker als je denkt dat je beschadigd asbest in huis hebt.