Home / Ik huur / Reparaties en onderhoud / Zelf klussen en tips

Zelf klussen en tips

Je mag veel zaken in je woning zelf veranderen om fijner te wonen. Soms moet je Woongoed Zeist wel eerst om toestemming vragen. Dit doe je gemakkelijk via Mijn Woongoed Zeist of via het formulier onderaan deze pagina.

Toestemming vragen

Behangen of tapijt leggen kan natuurlijk zonder toestemming. Wil je iets veranderen wat je niet makkelijk in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen? Of wil je iets veranderen aan de constructie van de woning? Dan moet je altijd eerst toestemming vragen. Bijvoorbeeld als je een muur wil weghalen of een dakkapel wil plaatsen. Dit geldt ook voor het leggen van harde vloeren zoals bijvoorbeeld parket of laminaat. Dit kan namelijk voor veel geluidsoverlast zorgen.

Vraag ons bij twijfel altijd om advies. Of maak een afspraak om je plannen door te spreken.

Voorwaarden

Een klus aan je woning die je zelf uitvoert, noemen we een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Voor een ZAV heb je toestemming nodig van Woongoed Zeist. Aan die toestemming zijn algemene voorwaarden verbonden.

Let op: in woningen met een bouwjaar van voor 1994 is mogelijk asbest aanwezig. Bijvoorbeeld in zeil of vloerbedekking. Asbest is niet schadelijk zolang je dit niet zelf verwijdert of beschadigt. Houd hier rekening mee bij herstelwerkzaamheden. Klik hier voor meer informatie over asbest.

Wat mag niet (meer)

Voor sommige veranderingen geeft Woongoed Zeist geen toestemming (meer). Dit betreft onder andere:

 • Een open haard of houtkachel.
 • Een aanbouw zoals een serre of een overkapping.
 • Airconditioning met een doorvoer door de buitengevel.
 • Schotelantenne.
 • Plavuizen zijn in appartementen niet toegestaan.

Op dit moment is het beleid dat huurders zelf geen zonnepanelen op de woning of schuur van Woongoed Zeist mogen plaatsen via een ZAV of via een woningverbetering tegen een huurverhoging. De redenen zijn onder meer:

 • Woongoed Zeist heeft een vaste partij (Wocozon), hiermee garanderen we dat wordt voldaan aan de kwaliteitseisen van Woongoed Zeist.
 • Woongoed Zeist wil een uniform beeld in een straat als het gaat om het aantal, type en legplan.
 • Woongoed Zeist plaatst niet op basis van individuele verzoeken, maar aan de hand van een complex/ buurtplanning.

Huurders hebben wel de mogelijkheid om zelf – voor eigen rekening en beheer – zonnepanelen te plaatsen op eigen bouwwerken zoals een schuurtje. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan. Er staat geen vergoeding tegenover bij vertrek. Als de meterkast aangepast moet worden, dan is dat voor rekening huurder.

Let op: wijzigingen aan de buitenkant van de woning zijn praktisch nooit toegestaan. Overleg daarom eerst met ons, voordat je een voorziening aan de buitenkant aanbrengt.

Onderhoud en vervanging

De basisregel voor reparaties en onderhoud is: wat je zelf verandert, onderhoud je ook zelf. Maar soms zijn er ook veranderingen die de vorige huurder heeft gemaakt.

Als de vorige huurder iets in de woning heeft veranderd, legt Woongoed Zeist in het huurcontract de afspraken over onderhoud en reparaties vast.

 • Heb je een ZAV overgenomen van de vorige huurder? Bijvoorbeeld een ligbad of plavuizen. Dan moet je deze verandering zelf onderhouden en verwijderen bij vertrek. Of ter overname aanbieden aan de volgende huurder.
 • Is de verandering van de vorige huurder overgenomen door Woongoed Zeist? Dan onderhoud en vervangt Woongoed Zeist de verandering. Bijvoorbeeld een dakkapel. Als er iets vervangen moet worden, kan het zijn dat Woongoed Zeist een luxer onderdeel vervangt voor een standaardonderdeel. We plaatsen dan bijvoorbeeld een standaard keukenblok terug.

Vergoeding bij vertrek

Wanneer Woongoed Zeist vooraf goedkeuring heeft verleend aan de ZAV én er is een vergoeding overeengekomen, dan wordt bij je vertrek beoordeeld of de vergoeding wordt uitgekeerd en welk bedrag.

Medische aanpassingen (Wmo)

In sommige gevallen is het nodig dat de woning wordt aangepast om medische redenen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze aanpassingen kun je aanvragen bij de gemeente.

Klik hier voor meer informatie over de Wmo en de voorwaarden van de gemeente Zeist.

Nog even dit

Meer informatie over de voorschriften van verbouwen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Aanvraag zelf klussen/ZAV: zelf aangebrachte verandering

 • Bij dit formulier horen de volgende bijlagen: Situatieschets (verplicht), bouwtekening, offerte lijst van gebruikte materialen etc.
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.

   

  Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
  Scroll naar boven