Naar schatting rijden er meer dan 300.000 scootmobielen rond in Nederland. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen. Want mensen blijven steeds langer thuis wonen. Soms met zorg aan huis.
Het is belangrijk dat je jouw scootmobiel alleen parkeert op de daarvoor aangewezen, officiële plek. Dit is nodig voor de brandveiligheid. Zo houden we vluchtroutes vrij en blijven doorgangen toegankelijk voor hulpdiensten.
Wij zetten de regels over het stallen en opladen van scootmobielen voor je op een rijtje.
Het stallen van je scootmobiel is alleen toegestaan in een afgesloten ruimte
Het stallen van een scootmobiel verhoogt het risico op brand vanwege de aanwezigheid van accu’s, opladers en brandbare materialen. Woongoed Zeist heeft daarom besloten om scootmobielen alleen te stallen in een afgesloten ruimte (compartiment).
- In een woongebouw: in sommige woongebouwen is een afgesloten ruimte (compartiment) ingericht voor scootmobielen. Deze ruimte is zo gemaakt, dat een eventuele brand zich niet snel kan verspreiden buiten deze ruimte.
- In de schuur: een goede plek voor het opladen van een scootmobiel is een berging/schuur of parkeerplaats in de kelder van het woongebouw.
- Open galerij: het stallen van een scootmobiel op een open galerij is niet toegestaan.
- In huis: het stallen van een scootmobiel in de woning is niet toegestaan. Dit kan gevaarlijk zijn. In de meeste gevallen zal een scootmobiel in de vluchtroute staan en daarmee de doorgang blokkeren.
Je scootmobiel veilig opladen
- Gebruik alleen een origineel laadstation dat hoort bij de scootmobiel.
- Geef de oplader een vaste plaats, zodat deze niet kan beschadigen of vallen.
- Zorg voor een vaste stroomaansluiting en gebruik geen verlengsnoer.
- Schakel de lader uit of trek de stekker uit het stopcontact, voordat u de scootmobiel ontkoppelt.
- Laad de scootmobiel alleen op in een ruimte met voldoende ventilatie.
- Haal meteen de stekker uit het stopcontact als de scootmobiel volledig is opgeladen.
Geen geschikte opstelplaats aanwezig?
Dan kan de bewoner misschien een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente Zeist. De gemeente is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14 030.
Vragen? Neem contact op met Woongoed Zeist
Wij zijn van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur en op vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (030) 69 366 00 of mail naar info@woongoedzeist.nl.