Home / Ik huur / Huis en huurcontract / Huur opzeggen

Huur opzeggen

Verhuizen doe je niet iedere dag. Gelukkig maar, want je moet veel regelen voor het zover is. Het is vooral belangrijk om jouw huurcontract op tijd op te zeggen.

Opzeggen huur

Je kunt de huur elke (werk)dag van de maand opzeggen. De opzegtermijn is minimaal één maand. Een voorbeeld: als je de huur per 15 april wilt beëindigen, dan moet dit uiterlijk 15 maart bij ons bekend zijn. Valt de einddatum van het huurcontract in het weekend of op een feestdag? Dan wordt deze verschoven naar de eerstvolgende werkdag.

Het opzeggen van de huur kan op de volgende manieren:

  • Via ons huurdersportaal Mijn Woongoed Zeist kun je de huur online opzeggen door het opzeggingsformulier in te vullen en te verzenden. Je krijgt van ons, per e-mail, een bevestiging van jouw huuropzegging. Ontvang je geen bevestiging? Neem dan contact met ons op.
  • Wil je de huur liever schriftelijk opzeggen? Dat kan. Vermeld in e-mail of de brief het adres van jouw huidige huurwoning, je nieuwe adres, telefoonnummer en de datum waarop je de huur wilt opzeggen. Stuur jouw e-mail aan info@woongoedzeist.nl. Of geef jouw brief af aan onze balie of stuur hem op naar: Woongoed Zeist, Postbus 135, 3700 AC Zeist.

Nadat wij jouw huuropzegging hebben ontvangen, krijgt je van ons een e-mail of brief met de exacte einddatum van de huur. Tot en met deze datum moet je huur betalen. Verder staat in het bericht ook wanneer de voor- en eindinspectie zijn ingepland.

Je kunt je altijd bedenken

Je houdt altijd de mogelijkheid om vier weken voor de geplande opzegdatum jouw opzegdatum met vijf werkdagen te wijzigen. Uiterlijk een maand van tevoren moeten we de precieze datum weten.

Eerder opzeggen? Graag! Vijf verhuisdozen per week cadeau

Eerder opzeggen mag. Dat hebben we zelfs liever. Het geeft ons meer tijd om een nieuwe huurder te vinden. En het vergroot jouw kans om spullen als gordijnen, zonnewering of laminaat over te doen aan de volgende bewoner.

Elke week dat je eerder opzegt dan de voorgeschreven maand, ontvangt je een tegoedbon voor vijf verhuisdozen. Deze lever je in bij de Gamma in Zeist. Twee maanden van tevoren opzeggen betekent dus 20 verhuisdozen gratis!

Voorinspectie

Binnen zeven dagen na de huuropzegging komt er een opzichter bij je langs om de woning met je te bekijken. Tijdens deze voorinspectie loop je samen met onze opzichter de woning door. Hij legt in een rapport vast welke herstelwerkzaamheden je eventueel moet uitvoeren om jouw woning in goede staat aan ons op te leveren op de laatste huurdag. In het rapport staat een opgave van de geschatte kosten. Dit zijn kosten die we bij je in rekening brengen als je de herstelwerkzaamheden niet (goed genoeg) hebt uitgevoerd bij de oplevering van de woning. Je ondertekent samen met de opzichter het rapport en je ontvangt hiervan een kopie.

Eindinspectie

Op de laatste huurdag is de eindinspectie. Dit noemen wij de oplevering. In de huurovereenkomst is vastgelegd dat je bij het verlaten van jouw huurwoning, de woning (en bijbehorende tuin en berging) in goede staat, leeg en bezemschoon, oplevert. In de checklist huuropzegging staat wat je moet doen.

Tijdens de eindinspectie loopt de opzichter nogmaals samen met je de woning door. Je dient ervoor te zorgen dat de opzichter alle ruimtes kan inspecteren. Kruipruimte, vlieringen, et cetera zijn toegankelijk. Hij controleert of je de herstelwerkzaamheden uit het rapport van de voorinspectie, heeft uitgevoerd. Niet uitgevoerd werk of niet goed uitgevoerd werk is, zoals gezegd, helaas voor jouw rekening.

Tijdens de eindinspectie lever je de sleutels in bij de opzichter. Je mag de sleutels nooit in de brievenbus van ons kantoor doen of aan de nieuwe huurder geven.

Overname

Laat het ons meteen weten wanneer je gaat verhuizen. Wij zoeken dan zo snel mogelijk een nieuwe huurder. Dat heeft voordelen voor jou. Je kunt met de nieuwe huurder afspraken maken over de overname van bijvoorbeeld gordijnrails, gordijnen of vloerbedekking. Als de nieuwe huurder bij ons bekend is, dan zorgen wij dat deze contact met je opneemt voor een bezichtiging van de woning. Je kunt dan ook gelijk afspraken maken over een eventuele overname.

De nieuwe huurder is niet verplicht om de spullen van je over te nemen. Soms komt het voor dat de nieuwe huurder nog niet bekend is. De opzichter bepaalt of je bepaalde zaken mag achterlaten totdat er een nieuwe huurder is. Zodra deze bekend is, nemen we contact met je op om afspraken te maken. Als de nieuwe huurder jouw spullen niet wil overnemen, krijg je één tot drie werkdagen de tijd om de woning leeg te halen.

Zelf aangebrachte veranderingen

Wanneer je in jouw woning veranderingen heeft aangebracht met toestemming van Woongoed Zeist, vallen deze onder het zogenoemde ZAV-beleid. Je kunt deze bij jouw verhuizing achterlaten, tenzij met jou, bij de aanvraag, andere afspraken zijn gemaakt. De opzichter controleert of de aangebrachte veranderingen voldoen aan de eisen die bij de aanvraag zijn gesteld. In sommige gevallen krijg je een vergoeding voor de veranderingen. Je mag er ook voor kiezen om de ZAV, in overleg met ons, te verwijderen. De eventuele gevolgschade en het herstellen in goede staat is voor jouw rekening.

Asbest

In woningen met een bouwjaar van voor 1994 is mogelijk asbest aanwezig. Bijvoorbeeld in zeil of vloerbedekking. Bij iedere woning, die gebouwd is vóór 1994, wordt bij een mutatie een asbestinventarisatie uitgevoerd, tenzij Woongoed Zeist dit in de afgelopen drie jaar al heeft gedaan.

Asbest is niet schadelijk zolang je dit niet zelf verwijdert of beschadigt. Houd hier rekening mee bij herstelwerkzaamheden.

Twijfel je of er in of bij jouw woning of schuurtje asbesthoudend materiaal aanwezig is? Neem dan meteen contact op met Woongoed Zeist. Wij laten door een asbestdeskundige onderzoeken of het inderdaad om asbest gaat. Wij betalen dit onderzoek. En we zorgen voor professionele verwijdering van het asbest. Ook de kosten op ons voor het veilig verwijderen nemen wij op ons. 

Indien je een besmetting veroorzaakt door asbesthoudend materiaal zelf te (laten) verwijderen, dan zijn de saneringskosten helaas voor jouw rekening.

Klik hier voor meer informatie over asbest.

Onderhoudsabonnement

Bij huuropzegging stopt het onderhoudsabonnement automatisch. Verhuis je naar een andere woning van Woongoed Zeist, dan kun je opnieuw een onderhoudsabonnement aanvragen.

Tips

  • Geef tijdig jouw verhuizing door aan de gemeente, energie- en waterleverancier en andere organisaties.
  • Tijdens de eindinspectie worden de meterstanden in het rapport genoteerd. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van deze meterstanden aan jouw energie- en waterleverancier.
  • Ontvang je huurtoeslag? Dan is het belangrijk dat de de wijzigingen in jouw woonsituatie doorgeeft aan de belastingdienst.

Handig! Gratis verhuispakket te leen bij Kringloop Zeist

Kringloop Zeist biedt verhuispakketten aan om te lenen. Het pakket bevat 20 verhuisdozen, vijf verhuisdekens, één steekwagen en een ‘hondje’ om te helpen bij het verplaatsen van meubels. Het lenen van het verhuispakket is gratis en beschikbaar voor iedereen in Zeist en omstreken. Klik hier voor meer informatie.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven