Home / Nieuws / Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen

Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog, maar omlaag. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. Dit geldt voor ruim 2.000 huurders van Woongoed Zeist die een laag inkomen hadden in 2021. De huurders ontvangen hierover in mei bericht.  
 
Denk jij dat je ook in aanmerking komt voor huurverlaging? Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering, of vertrek van een partner of kind. Als je in mei geen bericht van ons ontvangt, kun je zelf een huurverlaging aanvragen. Dit kan tot en met 30 december 2024.

Had je in 2021 een laag inkomen? Dan hoef je niets te doen
Je krijgt in mei vanzelf bericht van ons over de huurverlaging.

Je hoeft niet aan ons door te geven hoe hoog jouw inkomen was. Wij horen van de Belastingdienst of je recht hebt op huurverlaging op basis van jouw inkomen in 2021. De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat jouw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of jouw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen je in huis woont.

Als jouw huur omlaag gaat, gebeurt dat per 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de kale huur naar € 575,03 per maand. Dit is de huur zonder servicekosten.

Met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag
Geef jouw nieuwe huur en jouw eventueel gewijzigde inkomen door aan de Belastingdienst/Toeslagen. Jouw huurtoeslag wordt dan eventueel aangepast, zodat je later geen navordering krijgt. Je kunt dit digitaal doen op de website van de Belastingdienst. Hier kun je ook een proefberekening maken. Wij geven jouw nieuwe huurprijs na de eenmalige huurverlaging ook door aan de Belastingdienst.

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel?
Misschien heb je wel recht op huurverlaging op basis van je inkomen in 2022 of 2023. Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering, of vertrek van een partner of kind. Dan kun je zelf een huurverlaging aanvragen. Dat kan tot en met 30 december 2024.

Jouw inkomensdaling moet al ten minste zes maanden duren, voordat je het verzoek tot huurverlaging indient. En ben je ná 1 maart 2023 in je woning komen wonen? Dan kom je niet in aanmerking voor huurverlaging.

Om zelf een huurverlaging aan te vragen stuur je een brief aan verhuurzaken@woongoedzeist.nl. De Woonbond maakte een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken. Ook vind je op de website van de Woonbond meer informatie over welke bewijstukken je mee moet sturen. 

Je ontvangt binnen drie weken na ontvangst van de aanvraag een reactie van ons. Wordt jouw aanvraag voor huurverlaging goedgekeurd? Dan gaat de huurverlaging in op de eerste dag van de tweede maand, nadat je de aanvraag deed. Bijvoorbeeld: je doet de aanvraag op 1 juni, dan gaat de huurverlaging in op 1 augustus. 

Rol Huurcommissie
Wij zetten ons in om iedereen tijdig en juist te informeren. Neem met vragen gerust contact met ons op. We denken graag met je mee. Het kan gebeuren dat er een geschil ontstaat tussen een huurder en Woongoed Zeist. Bijvoorbeeld als je onterecht geen huurverlaging aangeboden krijgt. Of als je een afwijzing ontvangt op basis van een eigen verzoek na een inkomensdaling. Komen wij er samen niet uit? Je kunt je dan bij de Huurcommissie melden. Klik hier voor meer informatie.

Jouw mening vinden wij belangrijk, hoe beoordeel je deze pagina?
Scroll naar boven